ΔΑΝΙΗΛ ΧΑΡΜΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ / Γαλάζιο τετράδιο, σελ. 89-91 / -> PDF

 

Αναπάντεχο μεθοκόπι

Μια μέρα η Αντονίνα Αλεξέγεβνα χτύπησε το σύζυγό της με μια υπηρεσιακή σφραγίδα και του πασάλειψε το κούτελο με μελάνη.
Βαθύτατα προσβεβλημένος, ο Πιοτρ Λεονίντοβιτς, ο σύζυγος της Αντονίνα Αλεξέγεβνα, κλειδώθηκε στο μπάνιο και δεν άφηνε κανέναν να μπει.
Ωστόσο οι υπόλοιποι ένοικοι του διαμερίσματος, έχοντας πιεστική ανάγκη να πάνε εκεί όπου βρισκόταν ο Πιοτρ Λεονίντοβιτς, αποφάσισαν να σπάσουν τη μανταλωμένη πόρτα.
Βλέποντας ότι το παιχνίδι χανόταν, ο Πιοτρ Λεονίντοβιτς βγήκε από το μπάνιο, πήγε στο δωμάτιό του και ξάπλωσε στο κρεβάτι.
Η Αντονίνα Αλεξέγεβνα όμως είχε αποφασίσει να καταδιώξει το σύζυγό της μέχρι τελικής πτώσεως. Πήρε ένα χαρτί, το έκανε κομματάκια και πέταξε τα κομματάκια στον ξαπλωμένο στο κρεβάτι Πιοτρ Λεονίντοβιτς.
Έξω φρενών, ο Πιοτρ Λεονίντοβιτς βγήκε μ’ ένα σάλτο στο διάδρομο και βάλθηκε να σκίζει την ταπετσαρία.
Κατέφθασαν τρέχοντας οι υπόλοιποι ένοικοι και, με το που είδαν τι κάνει ο ταλαίπωρος Πιοτρ Λεονίντοβιτς, του χύμηξαν και του ξέσκισαν το γιλέκο.
Ο Πιοτρ Λεονίντοβιτς έτρεξε στον επιστάτη της πολυκατοικίας.
Στο μεταξύ, η Αντονίνα Αλεξέγεβνα έβγαλε όλα της τα ρούχα και κρύφτηκε γυμνή μέσα σ’ ένα μπαούλο.
Δέκα λεπτά αργότερα, ο Πιοτρ Λεονίντοβιτς επέστρεψε, φέρνοντας μαζί του τον επιστάτη.
Μη βλέποντας κανέναν στο δωμάτιο, επιστάτης και Πιοτρ Λεονίντοβιτς αποφάσισαν να αδράξουν την ευκαιρία και να πιουν ένα ποτηράκι βότκα. Δίχως να χάσει χρόνο, ο Πιοτρ Λεονίντοβιτς πετάχτηκε στη γωνία ν’ αγοράσει το εν λόγω ποτό.
Μόλις έφυγε ο Πιοτρ Λεονίντοβιτς, η Αντονίνα Αλεξέγεβνα βγήκε από το μπαούλο και παρουσιάστηκε με αδαμιαία περιβολή στον επιστάτη.
Ο επιστάτης τινάχτηκε αλαφιασμένος από την καρέκλα του κι έτρεξε κατά το παράθυρο. Στη θέα ωστόσο της νταβραντισμένης εικοσιεξάχρονης γυναίκας, τον κατέλαβε ξαφνικά ένας ξέφρενος ενθουσιασμός.
Εκείνη τη στιγμή επέστρεψε κι ο Πιοτρ Λεονίντοβιτς μ’ ένα λίτρο βότκα.
Βλέποντας τα τεκταινόμενα στο δωμάτιό του, ο Πιοτρ Λεονίντοβιτς συνοφρυώθηκε.
Τότε η σύζυγός του, η Αντονίνα Αλεξέγεβνα, του έδειξε την υπηρεσιακή σφραγίδα κι ο Πιοτρ Λεονίντοβιτς ηρέμησε.
Η Αντονίνα Αλεξέγεβνα εξέφρασε την επιθυμία να πιει κι εκείνη μαζί τους, οπωσδήποτε όμως γυμνή και, σαν να μην έφτανε αυτό, καθισμένη στο τραπέζι, στο οποίο θα σέρβιραν τους μεζέδες για τη βότκα.
Κάθισαν οι άντρες στις καρέκλες, κάθισε η Αντονίνα Αλεξέγεβνα στο τραπέζι, κι άρχισαν να πίνουν του καλού καιρού.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμφωνη προς τους κανόνες της υγιεινής η παρουσία μιας γυμνής νεαρής γυναίκας επάνω σ’ ένα τραπέζι όπου ο κόσμος τρώει. Επιπλέον, η Αντονίνα Αλεξέγεβνα ήταν γυναίκα μ’ ένα κάποιο εκτόπισμα και όχι απολύτως καθαρή σωματικά και, κοντολογίς, μόνο ένας Θεός ξέρει πώς ακριβώς είχε η κατάσταση.
Πριν περάσει όμως πολλή ώρα, ήταν όλοι τους πιωμένοι και τους είχε πάρει ο ύπνος: τους άντρες στο πάτωμα και την Αντονίνα Αλεξέγεβνα στο τραπέζι.
Και ησυχία βασίλεψε στο σπίτι.

Δ.Χ.
22 Ιανουαρίου 1935

 

<  προηγούμενo    |    επόμενo  >