ΔΑΝΙΗΛ ΧΑΡΜΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ / Γαλάζιο τετράδιο, σελ. 305-306 / -> PDF

 

Πρέπει κανείς να κόψει το κάπνισμα, ώστε να μπορεί να καυχιέται για τη δύναμη της θέλησής του.
Είναι πολύ ευχάριστο, αφού έχεις περάσει μια βδομάδα χωρίς να καπνίσεις κι έχεις βεβαιωθεί ότι είσαι ικανός ν’ αντέξεις, να συναντάς τον Λιπάφσκι, τον Ολέινικοφ και τον Ζαμπολότσκι, ώστε να προσέξουν από μόνοι τους ότι όλο το βράδυ δεν έχεις καπνίσει. Και στην ερώτησή τους: «γιατί δεν καπνίζεις;» απαντάς, κρύβοντας μέσα σου φοβερό κομπασμό: «το έκοψα».
Ο μεγάλος άνθρωπος δεν επιτρέπεται να καπνίζει.
Για να απαλλαγεί κανείς από το κουσούρι του καπνίσματος, είναι πολύ καλό και αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσει το κουσούρι του κομπασμού.
Η ματαιοδοξία, η λαιμαργία και ο κομπασμός είναι μικρότερα κουσούρια από το κάπνισμα.
Ο άντρας που καπνίζει μοιάζει με κουμπί, κι η γυναίκα που καπνίζει μοιάζει με κουμπότρυπα. Γι’ αυτό λοιπόν, κύριοι, ας κόψουμε το κάπνισμα.

παραλλαγή:
Ο άντρας που καπνίζει δεν αξίζει ούτε για κουμπί, κι η γυναίκα που καπνίζει δεν αξίζει ούτε για κουμπότρυπα. Γι’ αυτό λοιπόν, κύριοι, ας κόψουμε το κάπνισμα.

παραλλαγή:
Ο άντρας που καπνίζει μοιάζει με κότα, κι η γυναίκα που καπνίζει μοιάζει μ’ ένα βουνό κοπριά. Γι’ αυτό λοιπόν, κύριοι, ας κόψουμε το κάπνισμα.

παραλλαγή:
Ο άντρας που καπνίζει μοιάζει με κουμπί παραχωμένο σ’ ένα βουνό κοπριά, κι η γυναίκα που καπνίζει εκνευρίζει πάντα όλο τον κόσμο με τα τσιγάρα της. Γι’ αυτό λοιπόν, κύριοι, ας κόψουμε το κάπνισμα.

παραλλαγή:
Ο άντρας που καπνίζει δεν βρίσκεται ποτέ στο ύψος των περιστάσεων, ενώ η γυναίκα καπνίστρια είναι ικανή για όλα ανεξαιρέτως. Γι’ αυτό λοιπόν, κύριοι, ας κόψουμε το κάπνισμα.

4 Οκτωβρίου 1933

 

<  προηγούμενo    |    επόμενo  >